Yoga

Waarom yoga?

Door yoga komen je lichaam en geest weer in balans. Het is stress verminderend en helpt je naar je lichaam te luisteren. Het draagt bij aan een gezonde levenswijze.

Herken je dat ook dat je ontzettend druk bent en je je to do lijstjes nauwelijks gedaan krijgt? Je zit voornamelijk in je hoofd en rent maar door. De verbinding met je lichaam is helemaal verdwenen. Hierdoor ben je erg moe en ligt er mogelijk een burn-out op de loer.

Kracht van yoga

Als je yoga gaat beoefenen zal je merken dat je balans tussen lichaam en geest weer kan herstellen. Door middel van yoga houdingen (asana’s), adembeheersing (pranayama) en meditatie (dhyana) wordt je je meer bewust van je lichaam. Ook zorgt het ervoor dat je je bewuster wordt van het hier en nu. Je gaat als het ware uit je hoofd en meer naar je lichaam luisteren. Je lichaam vertelt je namelijk heel veel. Leer te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.

Yogamat op strand

Voordelen

De voordelen zijn onder andere:

  • Stressreductie
  • Verbetering van je lenigheid
  • Verstevigen van je spieren
  • Helpt je te ontspannen
  • Versterkt je concentratievermogen
  • Herstelt het evenwicht tussen lichaam en geest

Meditatie en yoga

Door meditatie kan je via je ademhaling echt goed voelen wat er zich in je lichaam afspeelt. Hierdoor ben je gefocust op je ademhaling en zal je automatisch meer in het hier en nu zijn. Je observeert als het ware je gedachten zonder er een oordeel over te hebben. Mochten er toch gedachten opkomen dan kan je weer je aandacht naar je ademhaling brengen waardoor je concentratie weer verschuift naar je lijf. Het zal je helpen om stress los te laten en je helpen te ontspannen.

Doelgroep

Yoga kan worden beoefend door iedereen. Jong en oud, beginner of gevorderd. Doordat je naar je eigen lichaam luistert weet je wat jouw lichaam nodig heeft en op dat moment aan kan. De houdingen zijn aan te passen naar elk niveau.

Yogahouding sun warrior

Yoga en voeding

In de yoga filosofie draait het om aandacht voor het hier en nu. Dit kan ook doorwerken in je voeding. Omdat je je door yoga zo bewust wordt van je lijf zijn gezonde voedingskeuzes voor de hand liggend. Denk bijvoorbeeld aan verse onbewerkte producten. Tevens wordt er meer aandacht besteed tijdens het eten (meer de tijd nemen om te eten). Dit komt een gezonde levenswijze ten goede. Daarom is deze vorm van bewegen een goede aanvulling op gezonde voeding.

Ervaar wat yoga voor jou kan doen. Foodtivity kan je hierbij ondersteunen. Simone is momenteel in opleiding als yoga instructeur.