Overgewicht

Mensen met overgewicht hebben een te grote vetvoorraad en een te hoog lichaamsgewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Een beetje overgewicht is in de huidige maatschappij al acceptabel omdat het tegenwoordig zoveel voorkomt dat het al bijna als normaal gezien wordt. Dit is anders als er sprake is van fors overgewicht. In dit geval zijn er gezondheidsrisico’s aan verbonden. Lees gauw verder om te lezen hoe wij jou kunnen helpen.

Wanneer heb je overgewicht

Als je BMI tussen de 18,5 en 25 zit, dan is er sprake van een normaal en gezond gewicht. Pas als je boven een BMI van 25 zit is er sprake van overgewicht. Wij spreken van obesitas of vetzucht bij een BMI van 30 of hoger. Hoe sneller men zich laat helpen door een gewichtsconsulent hoe makkelijker het is om de gewoontes van eten aan te passen en weer op gezond gewicht te komen. Dit om te voorkomen dat iemand een BMI van 40 of hoger bereikt. In deze extreme gevallen kan men amper meer lopen of voor zichzelf zorgen. Je kunt je voorstellen dat dit erg zwaar is voor onder andere je hart, longen, nieren en lever.

weegschaal

Wat is de oorzaak?

Er zijn veel factoren waarom men overgewicht kan krijgen. Het is niet alleen maar te wijten aan te veel eten.
Natuurlijk is voeding een belangrijke factor. In het ideale geval nemen we evenveel energie op als wat we verbruiken. Dit is de ideale situatie voor mensen met een gezond BMI. Je blijft namelijk op gewicht. Krijg je meer energie binnen dan wat je verbruikt op langere termijn dan kom je aan. Dit is niet het geval als je een weekend weg bent en het er lekker van neemt. Als je er maar rekening mee houdt dat je na het gezellige weekend een paar dagen iets minder energie tot je neemt. Als je samen met een voedingscoach wilt afvallen helpen wij je erbij een goede balans te vinden zodat je net iets minder energie binnen krijgt dan dat je nodig hebt. Op deze manier val je verantwoord EN blijvend af.

Overgewicht en gezondheidsrisico’s

Overgewicht is een steeds vaker voorkomend probleem in Nederland. Meer dan de helft van de volwassenen en 15% van de kinderen heeft overgewicht en sommigen zelfs obesitas. Als iemand in deze mate te dik is kan het gezondheidsrisico’s opleveren zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Maar ook in de huidige corona crisis ziet men dat het juist de mensen treft die overgewicht hebben. Het voedingscentrum spreekt zelfs al van een epidemie.

Overgewicht en afvallen

Overgewicht wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl met verkeerd en te veel eten en te weinig lichaamsbeweging.
Overgewicht en afvallen is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Je leest er van alles over op het internet. Helaas is maar een klein deel van wat er geschreven wordt waar en is er veelal onzin te vinden. Let op als er ergens staat dat je snel en gemakkelijk kunt afvallen. Dit is in de meeste gevallen gewoon niet waar en gemakkelijk verdient geld voor het betreffende bedrijf dat het product verkoopt. Maar wat is het alternatief. Zelf afvallen? In de praktijk lijkt dit bijna een onmogelijke opgave. Meestal lukt het wel een aantal kilo’s af te vallen, maar als men weer in het oude patroon vervalt komen de kilo’s er dubbel en dwars weer bij.

Foodtivity begeleidt je

Een goede begeleiding voor blijvende gewichtsverandering is enorm belangrijk. Wij als voedingscoaches hebben de nodige kennis en ervaring om jou met overgewicht te begeleiden en daarmee tot blijvend gewichtsverlies te komen. Samen kijken we welke aanpak er het beste bij jou past zodat de aanpak helemaal op jou situatie is afgestemd. Immers wat voor de een goed is, hoeft voor de ander niet te werken. Naast het afvallen moet er ook gekeken worden naar de emotionele kant van het afvallen. Wij weten hoe we jou kunnen motiveren ook op de lastige momenten.

We maken graag kennis met je