Vijf tips voor gezonde Herfstgerechten

De wind waait door de bomen, de temperaturen worden steeds lager en het regent regelmatig. Kortom: de herfst is begonnen en bij herfstachtig weer zitten we vaak weer binnen bij de kachel. Zomers eten verruilen we voor echte herfstgerechten, maar wat is nu lekker in het herfstseizoen. We geven je een aantal tips.

Dit jaargetijde met stormachtig weer en af en toe een regenbui vraagt extra aandacht. Zorg dat je lijf fit blijft met gezonde voeding en beweging. Paddenstoelen, kastanjes, pompoenen, rode kool, peren en bramen. Je kan daar van alles mee maken deze herfst, zoals bijvoorbeeld soepen, stoof- en ovenschotels.

Stamppot

Wat is er lekkerder in het (late) najaar dan stamppot. Hutspot is echt een gerecht wat heerlijk smaakt bij lagere temperaturen en een rondom het huis gierende wind. Bij hutspot is feitelijk niet veel nodig. Kruimige aardappelen, wortels of winterpenen, een ui, wat boter en een beetje melk en stampen maar. Kies voor vegetarische balletjes en je hebt een supergezonde maaltijd.

Ovenschotel

Een ovenschotel doet het in het hele najaar altijd goed. Heb je naast de traditionele ovenschotel zoals een aardappel gehaktschotel of een spinazie ovenschotel al eens gedacht aan een vis-ovenschotel? Tilapia, kabeljauw of zalm tezamen met aardappelen. Doe daar broccoli of bloemkool bij en eet smakelijk.

Stoofgerechten

Een bekend stoofgerecht met vlees is hachee. Je kan de hachee ook serveren bij hutspot, maar eventueel ook met aardappeltjes of kool en je hebt een heerlijk herfstgerecht.

In de herfst mogen champignons niet ontbreken. Een stoofpotje met champignons is dan ook een echt herfstgerecht. Je kan de paddenstoelen goed gebruiken voor een vegetarische stoofpot zonder vlees. Voeg naast de champignons ook wortel en aardappel toe en je hebt een vegetarisch stoofgerecht.

Soep

Een goed gevulde en stevige maaltijdsoep is ook een echt herfstgerecht op stormachtige dagen. Doe bijvoorbeeld een combinatie van rijst, kip, paddenstoelen, wortel en ui en voeg daar bouillon aan toe. Ook lekkere herfstsoepen zoals wortelsoep, pompoensoep en zoete aardappelsoep is heerlijk in deze tijd van het jaar.

Pompoenen

Gerechten met pompoenen horen zeker bij de herfst. Je kan bijvoorbeeld pompoensoep maken met zoete aardappel, maar je kan nog veel meer met pompoenen. Een stoofpotje met pompoen, een pompoentaartje, ovenschotel met pompoen. Kortom: EET SMAKELIJK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *