Water uit de kraan laten zien voor blog waarom voldoende drinken belangrijk is

Waarom is voldoende drinken belangrijk?

Er wordt vaak geroepen dat we goed moeten drinken, maar waarom is voldoende drinken belangrijk? Het lichaam bestaat voor ongeveer 52% uit vocht bij vrouwen en 63% bij mannen. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht nodig per dag. Hoeveel vocht je nodig hebt is onder andere afhankelijk van je leeftijd, de temperatuur en hoeveel inspanning je levert. Je kan op de website van het Voedingscentrum checken hoeveel drinken jij nodig hebt.

Voldoende drinken: Functie

Het is nodig om onze organen goed te laten functioneren en om het verlies aan lichaamsvocht zoals zweet weer aan te vullen.
Vocht helpt ons bij het transporteren van voedings- en afvalstoffen in ons lichaam, de opname van voedingsstoffen in de darm en het regelen van onze lichaamstemperatuur.
Het is belangrijk dat wat je aan vocht verliest aan te vullen door voldoende te drinken. Vocht zit in zowel drinken en eten.

Belang van drinken en keuze dranken

Het beste kies je voor drinken met zo min mogelijk calorieën. De beste keuze is water. Het is namelijk een goede dorstlesser en bevat geen calorieën. Echter om te variëren kan je aan water een schijfje citroen, sinaasappel, komkommer, munt of diepvriesfruit toevoegen om een smaakje aan het water te geven. Verder is kruidenthee een goede optie. Drink daarentegen cafeïne houdende dranken zoals koffie en zwarte thee met mate. Ze hebben namelijk een vocht afdrijvende werking net als alcohol. Daarnaast zorgt de consumptie van alcohol en frisdranken voor veel extra calorieën.

Tips om voldoende te drinken

Vergeet je vaak voldoende te drinken?

  1. Begin je dag met een glas water. Zo vul je het vocht wat je ’s nachts bent verloren weer aan.
  2. Neem een flesje water mee en zet het voor je neer. Zo wordt je eraan herinnert om genoeg te drinken. Of zet een wekker zodat je eraan wordt herinnert om wat te drinken.
  3. Mocht je nu echt te druk zijn probeer dan als je eraan denkt in één keer een flesje water leeg te drinken. Hierdoor kan je er weer even tegen aan.

Belang van drinken en tijdstip

Je kan het beste vlak voor de maaltijd of tussen de maaltijden door drinken. Drink tijdens de maaltijden echter niet teveel. Hierdoor kunnen je maagsappen te veel worden verdunt.

Heb je vragen over een gezonde levensstijl neem dan gerust contact met ons op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *